Вибух біля єгипетських пірамід: 10 загиблих

 

Десять людей загинуло і 13 отримали поранення в результаті вибуху, який прогримів увечері 21 січня у передмісті Каїра – Гізі, де розташовані єгипетські піраміди. Серед загиблих – шестеро поліцейських, повідомляє Reuters.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Єгипту, вибух стався в житловому кварталі, коли туди приїхала поліція. Правоохоронці мали на меті перевірити квартиру, в якій могли мешкати ймовірні терористи. Але будівля виявилася замінованою.

Саморобний вибуховий пристрій спрацював у ту мить, коли поліцейські сапери намагалися його знешкодити. Серед загиблих – семеро правоохоронців і троє цивільних.

За кілька днів, 25 січня, у Єгипті відзначатимуть п’яту річницю початку протестів 2011 року, які завершилися поваленням режиму президента Хосні Мубарака.
У червні 2012 року в країні відбулися перші демократичні вибори, на яких новим главою держави було обрано представника ісламістського руху“Брати-мусульмани” Мохаммеда Мурсі.
У 2013 році після масових протестів уже проти його правління Мурсі був усунений від влади й заарештований, а рух “Брати-мусульмани” – офіційно заборонений новим, військовим керівництвом Єгипту.

За даними правоохоронних органів, до 5-річчя революційної “Арабської весни” “Брати-мусульмани” готують низку терактів, тому цими днями в Каїрі та його передмісті, Гізі, відбуваються численні поліцейські рейди і перевірки.

У районі Аль-Харам, де стався вибух, мешкає багато прихильників Мурсі. Тож після повалення президента-ісламіста й приходу до влади колишнього командувача армії, генерала Абделя Фаттаха ас-Сісі, там часто відбуваються сутички “мурсистів” із поліцією.

Зовнішній вигляд будинку, де стався вибух. Фото ЕРА

При цьому в районі Аль-Харам є кілька готелів, популярних серед іноземних туристів завдяки своїй близькості до пірамід Гізи.
Також тут щодня проїжджає багато туристичних автобусів, які прямують до пірамід. Нинішній вибух стався фактично на дорозі, що веде до цього чуда світу.

Це вже не перший теракт у Гізі з початку цього року. Раніше там же було вбито поліцейського та військового, при цьому відповідальність за напад узяло на себе радикальне угруповання “Ісламська держава”, повідомляє “Смак подорожника”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна