Роковини “кіборгів”. У музеї WW2 триває виставка “Аеропорт… Пекельна смуга”

 

22 січнязнакова дата української історії ще й у контексті війни з Росією, що триває. Рік тому, у 2015-му, цього дня наші “кіборги” з втратами відійшли з руїн нового терміналу Донецького аеропорту, оборона якого тривала 242 дні.

У Національному музеї історії України в Другій світовій війні триває виставка “Аеропорт… Пекельна смуга”. Експозиція присвячена пам’яті полеглих захисників ДАП і є першою спробою в рамках музею викласти епопею цього символічного об’єкта.

Як повідомляє сайт музею, матеріали для спецпроекту збирали по всій Україні. Фото, документи, особисті речі передавали батьки й дружини загиблих “кіборгів”.

На виставці, яка розповідає про долі 53 захисників ДАП, представлено понад 400 експонатів – фото, зброя, уніформа, особисті речі бійців тощо.
Серед матеріалів експозиції – зокрема й позашляховик, який використовувався при обороні ДАП розвідниками третього окремого полку спеціального призначення.

У день відкриття виставки до меморіалу прийшли учасники оборони аеропорту, рідні, друзі “кіборгів”, усі, хто вважав своїм обов’язком висловити подяку живим Героям і згадати полеглих.

“Ми говорили, що будемо оплакувати своїх побратимів після перемоги. Не дочекалися. Перемога ще не так близько”, – сказав під час відкриття ротний Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” Андрій Шараскін із позивним “Богема”.

Старший солдат 90-го окремого аеромобільного батальйону 35-річний Андрій Казмірчук, який виходив із Донецького аеропорту одним з останніх, представив на виставці єдине, що залишилося з війни, – український прапор.
“Ми знали, що це – все, що навряд чи до нас прийде допомога, що нас хтось звідти забере. У нас не було набоїв, укриття. Уже тоді ми знали, що нас мінують, і чекали” — розповів “кіборг”, який обороняв летовище з 16 до 21 січня 2015 року під час другої ротації.

Перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий, висловлюючи слова вдячності захисникам та родичам загиблих, наголосив: “Відкрита виставка — це той портал, у якому герої будуть далі існувати, жити, не в біологічному розумінні, а в розумінні духовному”.

Проблеми меморіалізації пам’яті захисників ДАП на державному рівні торкнувся у своєму виступі очільник Українського інститут національної пам’яті Володимир В’ятрович. Він зазначив, що в Донецькому аеропорту не встояли стіни, а “кіборги” перемогли.

Читайте також:
Україна вшановує “кіборгів” ДАП. Президент роздав нагороди. А “правосеків” забув?

Пам’ять про “кіборгів”: у “Борисполі” виставили врятований монітор із Донецького аеропорту. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна