СЦКК: за тиждень “сепари” 327 разів обстріляли наші позиції, зокрема з “градів”

 

Ситуація в зоні проведення АТО залишається складною. За тиждень, починаючи з 13 січня (коли відбулося перше у цьому році засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську) і до сьогоднішнього ранку бойовики так званих “ДНР/ЛНР” 327 разів обстріляли позиції сил АТО, у тому числі 30 – із озброєння, яке мало бути відведеним на встановлені відстані.
Про це повідомив керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) генерал-лейтенант Андрій Таран.

Представник української сторони СЦКК зазначив, що переважна більшість порушень “режиму тиші” відбувалася на Донецькому та Маріупольському напрямках і припала на вечірній та нічний час.

“Найбільша кількість обстрілів позицій сил АТО за ці сім днів була зафіксована поблизу населених пунктів Новгородське, Мар’їнка, Красногорівка, Водяне, Талаківка. Тут, окрім стрілецької зброї, бойовики незаконних збройних формувань також застосовували озброєння, яке мало б бути відведеним. Здебільшого це міномети калібром 82 мм, але відмічено й застосування мінометів калібру 120 мм та один випадок – реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) “Град-П”, так званого “Партизана”, – наголосив генерал Таран.

Офіцери-спостерігачі української сторони СЦКК зафіксували, що бойовиками було випущено щонайменше 145 мін калібром 82 та 120 міліметрів.

Керівник української сторони СЦКК також зазначив, що за останній тиждень активізувалися снайпери з боку сепаратистів – їх активність було зафіксовано 22 рази.

Минулої ночі бойовики знову обстрілювали опорні пункти українських військових, щоб спровокувати їх на вогонь у відповідь.

Як повідомляє прес-центр штабу АТО,  напруженою залишається ситуація в районі Донецького аеропорту. Ворог відкривав вогонь по українських позиціях неподалік Пісків. Опорний пункт сил АТО біля Опитного проросійські бойовики обстріляли з гранатомета, а біля шахти Бутівка бандити застосували міномет.

“На Маріупольському напрямку українських воїнів, які тримають позиції неподалік селища Водяне, противник обстріляв з міномета та гранатомета”, – йдеться також у повідомленні штабу.

Загалом протягом минулої доби, 19 січня, зафіксовано 17 випадків, коли проросійські бойовики відкривали вогонь по позиціях сил АТО.

Напередодні зазначалося, що ситуація в зоні проведення антитерористичної операції суттєво покращилася, всі обстріли здійснювалися лише на Донецькому напрямку.

Протягом минулої доби жоден військовослужбовець Збройних сил України не загинув і не був поранений.

Нагадаємо, 13 січня учасники Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі домовилися про оголошення режиму “повної тиші”, що має розпочатися негайно.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна