Що ми їмо замість справжньої кориці і як відрізнити “фальшивку”

Щоб бути певним, що булочки зі справжньою корицею, їх доведеться пекти самотужки. Фото Youtube.com

Щоб бути певним, що булочки зі справжньою корицею, їх доведеться пекти самотужки. Фото Youtube.com

Булочки з корицею – для багатьох із нас один із найприємніших спогадів дитинства. Комусь їх пекли мама чи бабуся, хтось купував посипану запахущим коричневим порошком здобу в шкільній їдальні, де ці булочки були чи не єдиною справді смачною їжею.
А яблучний пиріг! Ну який яблучний пиріг без кориці? Так, нічого особливого…

Звісно, про смаки можна сперечатися, але більшість господинь обов’язково мають корицю на своїй кухні. Адже її можна додавати не лише у випічку, а й до кави, м’яса й навіть кефіру (як запевняють любительки різноманітних дієт, кефірно-коричний коктейль – чудовий засіб для схуднення).

Окрім того, кориця в розумних дозах дуже корисна. У східній медицині її з давніх-давен використовують у лікуванні кишково-шлункових захворювань, цукрового діабету, інфекцій сечового міхура та багатьох інших хвороб.

При цьому справжні шанувальники цієї приправи добре знають, що мелена кориця значно поступається “справжній” – у “паличках”.

Але, мабуть, для багатьох стане відкриттям, що ті “коричні палички”, які зазвичай можна знайти в наших магазинах, не кажучи вже про порошок, – це насправді зовсім не кориця!
Як відрізнити справжню корицю від її близької родички – касії – розповіла у своєму “Фейсбуці” провідний фахівець із комунікацій, бізнес-леді й блогерка Олена Плахова:

Ліворуч - справжня кориця. Праворуч - касія. Фото з "Фейсбуку" Олени Плахової

Ліворуч – справжня кориця. Праворуч – касія. Фото з “Фейсбуку” Олени Плахової

“Вгадайте, де справжня кориця? Ні, не обидві. Кориця тільки та, що зліва.
Праворуч – касія. Більше немає ніяких сил дивитися на цей обман. Магазини не поміняєш, постачальників теж, тому пора освічуватися самим.

Отже, є цинамон (#cinnamonum verum) і є cassia (cinnamonum aromaticum). Латиною майже одне й те саме, але за хімічним складом, смаком, корисністю відрізняється.

Отже, відмінності:

1. Кориця має світліший коричневий відтінок і багатий аромат. Вона крихка й легко кришиться, оскільки нарізається лише внутрішній шар кори. Солодка.
Касія темніша на вигляд, із червонуватим відливом. Її запах залишає гіркуватий терпкий після смак. Трубочки касії товщі й погано піддаються помолу. Це видно на фото.
При заварюванні касія стає слизом, у кориці крахмалу в десятки разів менше.

2. Корицю справжню вирощують переважно в Індії та Шрі-Ланці. Якщо ви бачите країну походження В’єтнам, Таїланд, Індонезію тощо – це касія на 97%.

3. Головне: кориця корисна, касія – не дуже.
Кориця – природний антисептик, має протимікробну дію, сповільнює ріст грибкових і дріжджових мікроорганізмів, регулює рівень цукру в крові, покращує пам’ять, сприяє виведенню зайвих солей.
Касія містить дуже високий рівень кумарину, що дуже шкідливо для печінки й нирок, особливо за регулярного вживання в їжу.

Додаю розшифрування:

Орієнтовно в кориці кумарину 0,02 г/кг, у касії – 2 г/кг.
Німецький федеральний інститут оцінок ризиків (BfR) визначив рівень допустимої добової дози кумарину – вона становить 0.1 мг кумарину на 1 кг маси тіла.
Тобто людині вагою 70 кг не варто вживати більше 7 мг кумарину на день.
За даними того ж інституту, в 1 кг касії, тобто в китайській кориці, міститься 2,1-4,4 г кумарину. Вказаний інститут повідомляє, що одноразове перевищення допустимої добової дози не завдасть шкоди здоров’ю, але застерігає від систематичного її перевищення.

Тож пильнуйте і, звісно, не купуйте порошків”.

Від себе додамо, що в усій “магазинній” випічці, яку продають у нас, використано касію. Адже справжня кориця набагато дорожча, тому й готові десерти з нею коштували б значно більше, ніж та продукція, яку ми бачимо на полицях супермаркетів та інших крамниць.

Де ж купити справжню корицю? Найчастіше поціновувачі цієї вишуканої приправи замовляють її із закордонних сайтів. В Україні, на жаль, місць, де вам продадуть справжній продукт, не так і багато. Але вони, безумовно, є.

Якщо знаєте такі – пишіть нам у коментарях (але врахуйте, що коментар із прямим посиланням буде розцінено як спам, тому зазначайте лише назву крамниці або онлайн-магазину).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна