Україна може виділити 2 млрд. грн. на ремонт єдиного вцілілого аеропорту на Донбасі

Україна може отримати діючий аеропорт на підконтрольній території Луганської області – в місті Сєвєродонецьк.

Нагадаємо, “Сєвєродонецьк” – єдиний аеропорт на Донбасі, який вцілів у результаті бойових дій та міг би здійснювати регулярні внутрішні й міжнародні рейси,.
Міжнародні аеропорти Луганська й Донецька, що залишилися на території сепаратистських “ЛНР” і “ДНР”, зруновано.

“Реконструкція аеропорту у Сєвєродонецьку обійдеться у 2 мільярди гривень, запрацювати він може через три роки”,- про це на прес-конференції заявив генеральний директор КП “Міжнародний аеропорт “Сєвєродонецьк” Юрій Фалалєєв.

За словами Фалалєєва, аеропорт прийшов у жалюгідний стан, і йому потрібна масштабна реконструкція, для проведення якої доведеться провести геологічні та геодезичні розрахунки.
Ці роботи обійдуться в суму близько 5 мільйонів гривень. Після чого буде поставлено технічне завдання на проектування.

Директор летовища каже, що 5 млн. гривень – це тільки проектні опрацювання. Вже подано заявки на розробку проектних досліджень, їх проведення.
Сам проект, на підставі даних проектних пропозицій “Київаеропроект” обійдеться в 100 мільйонів гривень, каже Фалалєєв.

Довідково
Аеропорт у Сєвєродонецьку було відкрито 16 квітня 1968 році.

Він розташовується за 7 кілометрів на південь від міста, між селищами Сиротине і Борівське. Аеропорту надано 3-й клас (з 2009 року). Пропускна спроможність аеровокзалу цього рівня становить 150 осіб на годину.
Однак у 1993 році Северодонецький аеропорт припинив роботу.

У 2014 році тодішній голова Луганської ОДА Геннадій Москаль провів переговори з головою правління ВАТ “Укртрансгаз” Ігорем Прокопівим про передачу аеропорту в Сєвєродонецьку на баланс облдержадміністрації.

29 квітня 2015 року Кабінет міністрів України передав аеропорт “Сєвєродонецьк” із власності ПАТ “Укртрансгаз” у власність Луганської обласної державної адміністрації.

Після катастрофи малайзійського Boeing-777, який виконував політ у дозволеному повітряному просторі над Донецькою областю, було випущено НОТАМ, що повністю забороняє використання повітряного простору над Донецькою і Луганською областями.

Незважаючи на рішення про заборону польотів, РНБО не зупиняє роботи з проектування в аеропорту “Сєвєродонецька”.

Щодо самих польотів, то на думку пана Фалалєєва, за той час, що потрібен для реконструкції війна закінчиться.
“Вона ж (війна) не може тривати вічно”, – вважає гендиректор аеропорту.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна