У Рівному почали судити російську сенаторку за позовом художника Журавля

13 січня 2016 у Рівненському міському суді почалося попереднє судове засідання з приводу позову художника-карикатуриста Юрія Журавля щодо стягнення моральної шкоди за неправомірне використання його роботи російською сенаторкою Валентиною Петренко.

Справу розглядає суддя Оксана Панас. Інтереси художника (наразі без його присутності) представляє патентний повірений в Україні Юрій Трачук, повідомляє “ЧаРівне”.

За словами Трачука, автор карикатури відмовився від вимог про порушення авторського права, але вимагає відшкодувати моральну шкоду.

Трачук говорить, що є відповідні висновки експерта-психолога з тим, що Журавель отримав психологічні розлади. Відтак вимагає, аби Петренко сплатила йому компенсацію в розмірі 180 тисяч гривень.

Перше судове засідання суддя призначила на 15 вересня, оскільки позов мають перекласти на російську мову, повідомити відповідачку та отримати від неї відповідь.

Приводом для судового розгляду стала прес-конференція сенаторки Валентини Петренко – члена Ради федерації РФ від республіки Хакасія, члена партії “Єдина Росія”, голови Всеросійського громадського руху “Матері Росії” та власниці епічної зачіски.

Реагуючи на карикатуру журналу Charlie Hebdo, Петренко показала “свою” карикатуру із написом “Шарли Эбдо – не люди: уроды. Ад приветствует Шарли Эбдо”.
Цей напис було зроблено на авторській карикатурі Юрія Журавля, що зображує президента Януковича і політиків часів Євромайдану, які варяться в казані, під якими горять шини. Поруч – два активісти Майдану.

Позов до сенаторки підготували на 180 тис. гривень – це приблизно 10 заробітних плат відповідачки. Така сума моральної шкоди заявлена не просто за порушення авторських прав, а за “сплюндрування авторського малюнку”, оскільки початковий зміст перекручений і поданий у протилежному значенні.

Юрій Журавель, музикант гурту “От вінта” й карикатурист, каже, що образили карикатуристів із французького журналу, а це – його колеги.
Крім того, експерти, які готували позов, побачили тут й знущання над державою Україна.

Перший суддя Рівненського міського суду цей позов прийняти відмовився.

Валентина Петренко в коментарях ЗМІ казала, що взяла малюнок в інтернеті у відкритому доступі.
“Таких зображень і авторів дуже багато <…> Авторів дуже багато в цьому світі. Казанів і пекла, – зазначила сенаторка. – Автор, прізвища, все є”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна