Помер Алан Рікман – професор Снейп із “поттеріани”

У віці 69 років 14 січня пішов із життя британський актор Алан Рікман, який зіграв Северуса Снейпа в циклі кінофільмів про Гаррі Поттера. Як повідомляє The Guardian, причиною смерті актора став рак.

Молодому поколінню Рікман найбільше відомий завдяки ролі професора Снейпа з “поттеріани”, якого він і справді зіграв чудово. Навіть відомий співак Бой Джордж у своєму Твіттер-співчутті відзначив саме цей його персонаж, написавши: “Прощавай, Алане Рікмане. Ти був геніальний у “Гаррі Поттері”.

Бой Джордж

Северус Снейп у фільмі "Гаррі Поттер і Кубок вогню"

Алан Рікман – Северус Снейп у фільмі “Гаррі Поттер і Кубок вогню”

Але Северус Снейп – лише одне з численних блискучих перевтілень Рікмана впродовж понад 40 років його кар’єри.

Серед кінопроектів за його участю – стрічки “Робін Гуд: Принц злодіїв”, “Почуття і чуттєвість” (Sense and Sensibility), “Догма”, “Свінні Тодд: Демон-перукар з Фліт-стріт”, “Реальна любов” (Love Actually) “Парфумер: історія одного вбивці” та багато інших.

Алан Рікман і Кейт Уїнслет у фільмі "Почуття і чуттєвість"

Алан Рікман і Кейт Уїнслет у фільмі “Почуття і чуттєвість”

За головну роль у фільмі “Распутін” Рікман 1996 року отримав премії “Золотой глобус” та “Еммі”.

А зіграти роль Ганса Грубера, головного негативного персонажа у першому епізоді бойовика “Міцний горішок” (Die Hard), британського актора запросили буквально через два дні після того, як він приїхав до Лос-Анджелеса, випробувати себе ще й у Голлівуді.

У фільмі "Парфумер. Історія одного вбивці"

У фільмі “Парфумер: історія одного вбивці”

І це все при тому, що насправді акторську кар’єру Алан Рікман розпочав у вже досить зрілому віці.
Він народився 21 лютого 1946 року в Лондоні, в сім’ї домогосподарки й робітника. Хлопець з дитинства відзначався схильністю до творчості – дуже добре малював, грав у шкільному театральному гуртку.

Закінчивши Коледж мистецтва й дизайну Челсі та Королівський коледж мистецтв, Рікман спершу став дизайнером, бо вважав цю професію надійнішою, ніж акторство. Його студія графічного дизайну була досить успішною, але через кілька років Алан збагнув, що душа таки лежить до театру.

І у 26-річному віці, тобто досить пізно, як для цієї професії, вступив у Королівську академію драматичного мистецтва.

Перш ніж пробитися на широкий екран, Рікман грав провідні ролі в театрі й телепостановках британського телебачення. Один із головних його персонажів того часу – віконт де Вальмон у п’єсі “Небезпечні зв’язки” за однойменним романом Шодерло де Лакло. Саме з цією роллю він дебютував і на Бродвеї 1987 року.

Рікман був відомий своїм характерним низьким тембром, за який 2008 року британські дослідники цієї сфери присудили йому титул “ідеальний голос”.

Alan Rickman

В особистому житті Алан Рікман упродовж багатьох років був вірний одній жінці. У 1965 році він познайомився з 18-річною Рімою Хортон, яка згодом стала політиком від Лейбористської партії та викладачем економіки в університеті.

Ріма була першою дівчиною 19-річного Рікмана. А згодом, із 1977 року, вони почали жити разом і не розлучалися до самої смерті актора.
Торік, у 2015-му, Алан Рікман зізнався, що 2012 року вони з Хортон таємно уклали офіційний шлюб.

Алан Рікман із дружиною, Рімою Хортон, на фестивалі в Гудвуді 2015 р. Фото: Rex

Алан Рікман із дружиною, Рімою Хортон, на фестивалі в Гудвуді 2015 р. Фото: Rex

Реакція в соцмережах

Письменниця Джоан Роулінг про Алана Рікмана: “Він був прекрасним актором і чудовою людиною. Мої думки з Рімою й Алановою сім’єю. Ми втратили великий талант. Вони втратили частину свого серця”…

Актор і письменник Стівен Фрай про Алана Рікмана: “Людина такого таланту, зловісного шарму, приголомшливий на екрані й на сцені”.

Британський політик, один із лідерів Лейбористської партії Девід Мілібенд про Алана Рікмана: “Справжній титан і джентльмен. Його очі завжди сяяли, і цей голос…”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна