Новий льодовиковий період мав настати вже сьогодні. Але відсунувся на 100 тисяч років

Глобальні кліматичні зміни вплинули на довгострокові коливання клімату на Землі і “зсунули” час настання наступного льодовикового періоду на 100 тисяч років у майбутнє.
Про це з посиланням на німецьких кліматологів пише журнал Nature.

“Навіть без зміни клімату наступний льодовиковий період не настав би раніше, ніж через 50 тисяч років, що робить сучасну геологічну епоху, голоцен, незвично довгою з точки зору проміжків між заледеніннями.
Наше дослідження показало, що навіть поточних, відносно невеликих антропогенних викидів СО2 вистачить для того, щоб затримати настання льодовиків ще на 50 тисяч років”, — заявив Андрій Ганопольський із Потсдамського інституту кліматичних досліджень (Німеччина).

Ганопольський і його колеги з інституту дійшли такого висновку, створивши нову кліматичну модель Землі, яка описує довгострокові зміни клімату.

Як показали розрахунки німецьких кліматологів, наступний льодовиковий період міг наступити на Землі вже сьогодні, якби людство повністю відмовилося не тільки від машин і промисловості, а й від сільського господарства.
У такому разі рівень СО2 в атмосфері був би трохи нижчим від тієї критичної позначки, при перетині якої клімат планети безповоротно змінився, що відклало настання льодовикового періоду на 50 тисяч років.

Зазначається, що промислова революція і вибухове зростання споживання нафти та газу в другій половині ХХ століття призвели до повного “скасування” наступного льодовикового періоду. Автори статті не очікують, що він може наступити раніше, ніж через 100 тисяч років.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна