У Мінську стартували нові переговори по Донбасу. Україна зафіксувала свої позиції

Сьогодні в Мінську поновлюється перший у 2016 році раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Перед початком нових переговорів представник України у гуманітарній підгрупі “Мінська” Ірина Геращенко заявила, що Україна наполягає на відновленні роботи українських судів на окупованих територіях, якщо бойовики хочуть говорити про амністію.

“Посилення російського представництва тільки гуртує нашу маленьку делегацію, і наша позиція залишається чіткою і незмінною. Мінські угоди мають бути виконані, в т.ч. РФ і контрольованими нею бойовиками”, – написала Геращенко у своєму “Фейсбуці”.

Геращенко повторила українські позиції по пунктах:

    • “Російські війська і техніка мають піти геть. Ми повинні отримати контроль на кордоні.
    • Вибори? Тільки за українським законодавством, під моніторингом ОБСЄ, після роззброєння.
    • Амністія? Мають відновити роботу українські суди на окупованих територіях (і ключова роль в рішенні щодо закону про амністію належить Верховній Раді України, Мінськ – це лише майданчик для дискусії). Також є важкі злочини, які не потрапляють під амністію.
    • Гуманітарна ситуація – ми готові до пошуків компромісів заради звільнення українців і наполягаємо на безперешкодному доступі гуманітарних місій на окуповані території”.
    • За словами народної депутатки, українська сторона наполягає на тому, що “режим припинення вогню має дотримуватися стовідсотково”.
      “Кожне порушення має жорстко і чітко фіксуватися СММ ОБСЄ. А для цього потрібно, аби ця місія отримала доступ на всі території, аж до кордону і чітко виконувала свою роботу, а не “моніторила” в тилових містах. Такою є наша позиція”, – зазначила Геращенко.

Нагадаємо, Москва відчутно посилила увагу до переговорів у Мінську. 26 грудня 2015 року повноважним представником Росії в Тристоронній контактній групі призначений колишній спікер Держдуми, член радбезу РФ Борис Гризлов.
11 січня він прилітав до Києва і проводив таємні переговори з президентом Петром Порошенком.

У свою чергу представник української сторони в політичній підгрупі Мінська Роман Безсмертний в коментарі LB.uа повідомив, що на попередній зустрічі “обговорювалися питання, пов’язані з підготовкою процесу амністії та пов’язані з виборчою модальністю”.
Однак результатом затяжної дискусії стало те, що кожна зі сторін продовжує наполягати на своїй позиції.

“Все йде до Мінська-3, а він міститься далеко за кордоном українського Донбасу. Все, ми вже не вискочимо. 1 січня настало”, – каже Безсмертний, маючи на увазі потребу ширшого міжнародного формату для дипломатичного вирішення проблем Донбасу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна