Під час антитерористичної операції в Туреччині за підозрою у зв’язках з ІДІЛ затримали трьох росіян

Уранці 13 січня в Туреччині було проведено антитерористичну спецоперацію “Світанок”, в ході якої силовики затримали загалом 13 осіб, підозрюваних у зв’язках із терористичним угрупованням Ісламська держава (ІДІЛ). Серед них – троє громадян Росії.
Turkey Claims Arresting 68 ISIS Suspects in Nationwide Raids

Спецоперація відбулася наступного дня після того, як 12 січня терорист-смертник підірвав себе біля Блакитної мечеті в Стамбулі, на популярній серед туристів площі Султанахмет. Жертвами теракту стало загалом 11 людей: 10 загинули місці, ще один чоловік помер згодом у лікарні. Ще 14 осіб отримали поранення.
Усі загиблі – іноземні туристи, з них 10 – громадяни Німеччини.

Як заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, теракт було організовано ІДІЛ.

Антитерористична операція почалася о 9:30 ранку одночасно у трьох містах: Антальї, Ізмірі й Конеа. Водночас російська агенція ТАСС повідомляє, що може йтися щонайменше про 60 затриманих у п’яти містах Туреччини, переважно сирійців.

Як повідомила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, турецькі поліцейські стверджують, що заарештовані росіяни відмовилися спілкуватися з представниками РФ.

Раніше віце-прем’єр-міністр Туреччини Нуман Куртулмус заявив, що смертник, який здійснив теракт, був біженцем із Саудівської Аравії. Як повідомляє Hurriyet Daily News із посиланням на свої джерела в правоохоронних органах Туреччини, терорист був ідентифікований як 28-річний громадянин Саудівської Аравії Набіль Фадлі.

За тиждень до теракту, 5 січня, Фадлі звернувся в місцеве управління з міграції з проханням про надання притулку в Туреччині. У міграційний центр він прийшов у супроводі чотирьох чоловіків, яких зараз розшукує поліція.

Особистість терориста вдалося встановити завдяки відбиткам, знятим із фаланги пальця, яку знайшли на місці вибуху.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна