Хоча є десятки смертей від грипу, епідемія в Україну ще не прийшла – міністр

Насправді в Україні ще немає епідемії грипу. Про це сьогодні на засіданні уряду заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

“Ситуація не така страшна, як повідомляється в ЗМІ. Ми не досягли порогу епідемії”, – передає слова міністра агенція “Інтерфакс-Україна”.

Глава МОЗ каже, що це звичайний “сезон грипу”, який випадає на останні тижні грудня – початок січня кожного року.

Міністр повідомив, що є категорії людей, яким під час грипу протипоказано застосування звичайних препаратів: дітям до 5 років, вагітним, літнім людям старше 65 років з хронічними захворюваннями. У зв’язку з цим він закликав відразу цю групу ризику звертатися до лікарів і не займатися самолікуванням.

“Я прошу, не лікуйтеся вдома і відразу, якщо підвищується температура, звертатися до лікаря. Препарати, які є в Україні, в тому числі “Таміфлю”, які всі знають, працюють тільки в перші 48 годин, і самолікуванням займатися не можна. Головне, щоб лікарі виписували, а не люди самі лікувалися”, – додав Квіташвілі.

Міністр розповів, що вже зафіксовано 25 летальних випадків, в 23 з яких люди зверталися до лікарів на шостий-сьомий день після захворювання.

“Панікувати не треба, треба за собою доглядати і звертатися до лікарів”, – підкреслив глава МОЗ.

Квіташвілі також зазначив, що вірус пандемічного група типу “А” H1N1 нікуди не зник, а, крім того, щороку мутує.

“МОЗ проводить абсолютно всі роботи, які потрібні по поліклініках, ми будемо вивчати всі летальні випадки, будемо збирати штами, будемо вивчати типи вірусів. Але щоб усі знали – Н1N1, який був по всій Європі і всьому світу в минулому році, нікуди не зник , вірус грипу мутує щороку. Прошу всіх бути більш пильними”, – сказав міністр.

У свою чергу, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення:

“Необхідно протягом 48 годин провести широку інформаційну кампанію, задіяти керівників обласних та міських відділень охорони здоров’я з метою щоб люди почули реальну ситуацію в кожному своєму місті чи районі. Змусити їх, щоб вони доповіли конкретну статистику по кожному місту і по кожній області”.

Раніше Ірина Сисоєнко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, називала більшу кількість смертей від грипу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна