Напад грипу: хворіє вже 6% населення, є десятки смертей

В Україні в усіх регіонах зростає рівень захворювання на грип H1N1, і кількість смертей дуже велика.
Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” повідомила Ірина Сисоєнко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

За її словами, на грип уже захворіло 5,7% населення України.
З них 70% – це діти та вагітні жінки.

Найбільша кількість випадків у Вінниці, Одесі, Харкові, Києві й Київській області.

Порівняно з минулим роком кількість смертельних випадків зросла на 10%.
В регіоні Одеси вже померло 28 людей, у Вінниці – 25.

Ірина Сисоєнко також додає: проаналізувавши смертельні випадки, МОЗ повідомляє, що всі вони сталися через несвоєчасне звернення по медичну допомогу до лікарні.
Пацієнти зверталися на 5-6-й день з початку хвороби, і пневмонія на той час уже призводила до набряку легенів.

Депутатка також зазначила, що проблемами залишаються:

  • низький рівень щеплення від грипу, який необхідно було робити до початку епідсезону,
  • самолікування людей,
  • недостатня робота первинної ланки медичної допомоги,
  • недостатня кількість лікарських засобів в медичних установах, коли лікар повинен мати чим проводити профілактичні заходи з грипу, лікувати захворювання та своєчасно приймати рішення про госпіталізацію.

“Особливо мене непокоять 25 смертей у Вінниці, де 5 з них – внаслідок грипу В, який є набагато легшою формою в порівняні з H1N1. Тому будемо розбиратись, чому так сталось”, – додає заступник голови парламентського комітету.

“1500 упаковок лікарського засобу, які є зараз в Україні з попередніх запасів, “Таміфлю” розвезуть регіонами, і при необідхідності уряд Литви готовий надати гуманітарну допомогу Україні в додатковій кількості.
Ліки зі складом осельтамівіру в лікарських засобах діють тільки в першу-другу добу з моменту захворювання. Пізніше вони вже не ефективні, потім немає сенсу його застосування, вони мають своє протипоказання, побічну дію, приймати ці ліки потрібно виключно за рекомендацією лікаря, особливо вагітним і дітям потрібно бути обережними”, – застерігає Сисоєнко.

Вона наголошує на тому, що при перших симптомах грипу необхідну одразу звертатися до лікарні.

Симптоми

Симптоми грипу H1N1 в більшості випадків схожі з симптомами сезонного грипу і включають в себе лихоманку (підвищення температури), кашель, біль у горлі, нежить, біль у м’язах, тахікардію, головний біль, озноб і слабкість.
В окремих випадках симптоми також включають нудоту, блювоту або діарею.

Температура найчастіше вища, ніж при ГРВІ та інших застудних захворюваннях, які не викликані вірусом грипу. У рідкісних випадках у хворих на грип H1N1 спостерігаються симптоми респіраторного захворювання без підвищення температури.

Пацієнту слід негайно звернутися за медичною допомогою, якщо на тлі захворювання грипом чи ГРВІ у нього з’являється задишка або утруднене дихання, посиніння губ, нудота або блювота, ознаки зневоднення, судоми, сплутаність свідомості, а також якщо температура дуже висока і не знижується при прийомі жарознижуючих засобів, або залишається підвищеною довше 4-5 днів.

Батьки хворих грипом дітей також повинні негайно звернутися за медичною допомогою, якщо в дитини на фоні захворювання з’являються наступні симптоми: прискорене або утруднене дихання, посиніння або блідість шкірних покривів, відмова від пиття, утруднене сечовипускання (або відсутність бажання протягом тривалого часу), відсутність сліз при плачі, постійна нудота або блювота, крайня млявість і сонливість, схожі на непритомний стан, крайня ступінь збудження, дитину неможливо заспокоїти, біль або тиск у грудях, черевній порожнині, раптове запаморочення, непритомність, сплутаність свідомості, дезорієнтація.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.